JOIN OUR UNIVERSE

Sign up for our newsletter and receive inspiration and great offers. Each month, one of our newsletter signups is the lucky winner of a 50 Euro giftcard to Dulong.

Ædelstensguide

Hver eneste ædelsten er unik med sin funklende glans og smukke nuance, men der er nu alligevel ædelstene, der fanger øjet mere end andre. Det er den slags ædelsten, vi hos Dulong altid søger efter, så vi kan bruge de smukkeste, mest fortryllende varianter til vores smykker.

Vi henter ædelsten fra hele verden - fra Madagaskars varme hede til Sibiriens kulde og Skotlands tågede højland. Fælles for alle vores ædelstene er, at de er sjældne, smukke og holdbare, og det er netop disse fine kvaliteter, der også gør dem kostbare og eftertragtede. 

I denne Ædelstensguide deler vi ud af vores viden om en række udvalgte ædelsten, som vi hos Dulong for længst har tabt vores hjerter til.

Du kan desuden læse om diamanter og perler i vores Diamantguide og i vores Perleguide.

Piccolo Northern Light armbånd. Limited Edition. Sølv. Ædelsten i dette armbånd er bl.a. ametyst, lemon kvarts, rosa kvarts og prehnit. 

Akvamarin fra Dulong

Aquamarine

Amazonit

Amazonit

Amazonit er en fascinerende ædelsten med sarte blålige og turkise nuancer. Amazonit er en form for mineralsten, og det blå-grønlige farvespektrum stammer fra tilstedeværelsen af jern under dannelsesprocessen.

Ædelstenen blev ganske hurtigt opkaldt efter Amazonflodens smukke farver, til trods for at den udvindes flere steder i verden. Amazonit er en sjælden ædelsten, og i Norden udgraves Amazonit eksempelvis kun i ganske små mængder i miner i Sverige.

Amazonit er smuk og eftertragtet på grund af sine dragende farver i det blå og grønne spektrum. Ædelstenen findes desuden med en form for indeslutninger og facetter, der skaber en fortryllende næsten sne-lignende effekt.

Piccolo Daybreak armbånd med guavakvarts, rubin, amazonit, månesten og ferskvandsperler. Guld 18 K

ametyst

Ametyst

Ametyst er navnet på en smuk ædelsten fra krystalfamilien. Ametyster varierer i farve fra bleg violet til purpurfarvet og kan endvidere være flerfarvet med klar eller gul kvarts.

Ametyster findes mange steder i verden, men nogle af de fineste kommer fra Srilanka og Indien. Ametyst har sit navn fra oldtidsgræsk og betyder "ikke beruset", da stenen blev brugt mod beruselse og som amulet i det gamle Grækenland. Mange tillægger desuden ametysten healende egenskaber, der skulle bane vej for ro og lykke.

Ametyst er fødselssten for februar.

Glory vedhæng med ametyster og 2 brillanter. Guld 18 K

Ædelsten

Citrin

Citrin er en vidunderlig gul ædelsten, der er opkaldt efter det gamle franske ord for citron. Farven på citrin varierer fra sart gul til næsten orange. Citrin er i familie med den hvide krystal-kvarts, og den smukke gule farve opstår, fordi små mængder jern er blevet fanget under dannelsen af stenen. Det er ofte en klar ædelsten med meget få indeslutninger. Naturlig gul citrin er sjælden, og derfor er nogle ”citriner” faktisk røgkvarts eller ametyst, der er blevet varmebehandlet, da dette forårsager et permanent farveskifte til gul.

Citrin findes forskellige steder i verden fx i Brasilien og USA, men ædelstenen findes også i Europa ved Dauphine i Frankrig.

Citrin er fødselssten for november måned.

Piccolo Sunlight armbånd med safir, turkis, citrin og labradorit. Guld 18 K

Ædelsten

Chrysopras

Chrysopras er en smuk grøn ædelsten i mineralfamilien. Ædelstenen er mikrokrystallinsk, hvilket betyder, at den er sammensat af bittesmå krystaller, som skaber en særlig dyb og intens farve. Chrysopras har sit navn fra de græske ord for ”gylden” og ”porre," hvilket må være en henvisning til den grønne farve, som grøntsagen, porre, typisk har.

Chrysopras er sjælden, og den usædvanlige, stærke grønne farver gør den til en af de mest eftertragtede ædelstene i mineral- og krystalfamilien. Chrysopras findes flere steder i verden, fx i Australien og Europa.

Chrysopras er særlig smuk i den cabochon-slebne form, da denne slibning for alvor får den grønne farve og ædelstenens mønster til at funkle.

Chrysopras er fødselssten for maj.

Balance vedhæng med rosa kvarts og klar grøn chrysopras. Guld 18 K

Granat

Granat

Granat er en fortryllende ædelsten, der er berømt for sin intense røde farve. Det til trods for at granaten findes i mange andre farvevarianter. Granat er en krystalsten, og de fineste varianter er klare med få indeslutninger og har en dyb rød farvetone. Navnet granat siges at stamme fra granatæblet - og ligheden med den skønne, røde frugt er da også ganske tydelig.

Granat findes mange steder i verden bl.a. Madagaskar og Sri Lanka, men der er også betragtelige forekomster i Europa. Granat findes i øvrigt ofte i samme miner som diamanter. Granaten er en historisk sten, der har været kendt i årtusinder, og der er sågar fortællinger om, at det var en strålende rød granat, der viste Noah vej gennem syndfloden.

Granat er fødselssten for januar.

Piccolo Daybreak vedhæng med amazonit, labradorit, granat og ferskvandsperler. Guld 18 K

Månesten

Månesten

Månesten er en variant af mineralet orthoklas og hører dermed til gruppen af feldspat. Mineralet er transparent med en findelt struktur, hvilket efter den helt rigtige slibning af månestenen givet et magisk, tåget lys, der minder om det blå eller hvide genskær, som månen udstråler.

Det næsten magiske lys, man ser i månesten, skyldes et fænomen, der kaldes adularescens. Adularescens er et indre lysfænomen i månestenen, der kommer til udtryk som et bevægeligt hvidt eller blåt genskær, når man drejer stenen. Lyset opstår, fordi månestenen er opbygget af mikroskopiske tynde lag, hvor imellem lysreflekser springer og dermed funkler.

Månesten findes flere steder i verden, men nogle af de smukkeste varianter kommer fra Indien, hvor den strålende regnbue-månesten også stammer. Der findes faktisk også månesten i Danmark på Bornholm, dog kun i meget små mængder.

Månesten er fødselssten for juni.

Bell vedhæng med månesten. Guld 18 K

Opal

Opal

Opal er ædelstenen med det bredeste spektrum af farver. Den findes således fra sprudlende regnbuefarvet til en smuk vinterhvid. Opalen er kendt for sit smukke, indre lys, der også kan skabe en let marmoreringseffekt. Opalen er en mineralsten, der besidder meget silicium, hvilket skaber mikroskopiske lag, hvorfra det indre lys og de smukke farver udspringer.

Opalen har været meget eftertragtet siden antikken. Den blev udgravet i miner i Europa og var utrolig sjælden, men i det 19. århundrede blev der gjort massive opalfund i Australien, der nu står for 95% af opalproduktionen. Opalerne fra Europa er typisk hvide eller blå, hvorimod opaler fra Australien har et langt bredere farvespektrum. 

Opalen blev i århundreder betragtet som lykkebringer. Verdens mest kostbare opal er "Olympic Australis”. Den blev udgravet i 1956 ganske tæt på overfladen og har både et smukt farvespektrum og en imponerende størrelse. 

Opal er fødselssten for oktober.

Globe vedhæng med blå opal. Guld 18 K

Ædelsten

Orchid Stone

Orchid Stone er en "ny" sten, som forhandlere af ædelsten først har fået øje på inden for de seneste fem år. Den smukke Orchid Stone stammer fra kvartsfamilien og er dermed en mineralsten. Den er kendt for sine utrolige farver, der changerer fra fascinerende fuschia til dragende, støvet lilla. Endvidere kan stenen have de fineste tråde, der næsten ligner blodårer, hvilket giver Orchid Stone et smukt og specielt skær.

Orchid Stone er en meget sjælden ædelsten, og den havde oprindeligt det knap så velklingende navn phosphorsiderite. Andre steder i verden kendes Orchid Stone i øvrigt også som La Roca Voca.

Orchid Stone er i disse år en meget eftertragtet ædelsten netop på grund af dens unikke farvespektrum. 

Balance vedhæng med orchid stone og rød koral. Guld 18 K

Rosa kvarts

Rosa kvarts

Rosa kvarts er en smuk, feminin ædelsten med en intens rosa farve. Kvarts er en ædelsten, der kan variere ganske meget alt efter hvilke kemiske stoffer, der var til stede under dannelsesprocessen. Kvarts danner desuden mindst ni forskellige krystalgittertyper, der har indflydelse på hårdheden og glansen. Nogle af kvarts-varianterne er så distinkte, at de har fået deres eget navn som ametyst og citrin. Det samme gælder for opaler og agater, der ligeledes er en form for kvarts. 

Kvarts har været kendt siden stenalderen og har altid været et eftertragtet statussymbol. Andre varianter af smukke kvarts-ædelstene er Guava kvarts og lemon kvarts. (se også selvstændig afsnit om røgkvarts)

Bell vedhæng med guavakvarts. Guld 18 K

Rubin

Rubin

Rubin findes i et fascinerende farvespektrum fra klar pink til dybrød og kaldes rubin efter det latinske ord "ruber", der betyder rød. Rubinen er en mineralsten og får den intense røde farve fra stoffet krom, der er blevet fanget i mineralet under dannelsesprocessen.

Kvaliteten af en rubin bestemmes ud fra Color, Cut, Clarity og Carat, som man kender det fra diamanten. De mest værdifulde rubiner har en klar blodrød farve, der kaldes ”dueblod”. I nogle cabochon-slebne rubiner ses desuden en stjerne med seks stråler. Disse rubiner kalder stjernerubiner og er særdeles værdifulde.

Der findes rubiner flere steder i verden, men nogle af de fineste rubiner udgraves fra Mogok-dalen i Myanmar. Verdens mest berømte rubin hedder ”Sunrise Ruby.” Det er en imponerende Mogok-rubin, der er navngivet efter et digt fra det 12. århundrede med samme navn. 

Rubin er fødselssten for juli.

Piccolo Daybreak vedhæng med bl.a. guavakvarts og intens dybrød rubin. Guld 18 K

rubin

The Sunrise Ruby

"I am like a ruby held up to the sunrise.

Is it still a stone, or a world made of redness?

It has no resistance to sunlight.

The ruby and the sunrise are one"

Her er en skøn passage fra det berømte og smukke digt med navnet "Sunrise Ruby" af poeten Rumi fra det 12. århundrede. Digtet har lagt navn til verdens største og dyreste rubin. En rubin med farve som dueblod på mere end 25 carat.

rubiner

Kongelige rubiner

Det danske kongehus har et helt særlig forhold til rubiner gennem det imponerende, historiske rubinsæt, som i dag bæres af HKH Kronprinsesse Mary.

Rubin-sættet stammer oprindeligt fra Napoleons elskede eks-forlovede, Désirée Bernadotte, der tog det med sig til Skandinavien, da hendes mand Jean-Baptiste Bernadotte blev adopteret som kronprins af Sverige. Siden har det tilhørt Dronning Ingrid, som testamenterede det til kronprins Frederik. I dag bliver det så båret smukt af HKH kronprinsesse Mary.

Rubinsættet blev for få år siden tilpasset og forædlet af Dulongs guldsmede. Det er der skrevet en smuk bog om. Se Royal Rubies her.

Røgkvarts

Røgkvarts

Røgkvarts er en smuk og næsten magisk ædelsten, der som en af de få mørke sten lader lyset passere og reflektere. Røgkvarts har sit navn efter sin fine, flyske farve, der kan minde om svævende røg, og dermed gør røgkvarts levende at se på. Stenen er en kvarts-sten - og er dermed i familie med rosakvarts, der er en mineralsten. Kvarts danner mindst ni forskellige krystalgitre og er dermed en meget versatil ædelsten.

Røgkvarts har været kendt i årtusinder og har været brugt af keltere i Skotland som smykker og statussymboler i oldtiden. Røgkvarts findes som en af få ædelsten i store mængder i Europa.

Future ring med røgkvarts. Guld 18 K

Safir

Safir

Safir er traditionelt en smuk klar blå ædelsten, men den findes i alle regnbuens farver. De kan endda være farveløse. Safiren er i tæt familie med rubinen og er det tredje hårdeste kendte mineral efter moissanit og diamant. 

Safirer findes naturligt mange steder i verden fra Australien og Afghanistan til Kashmir og Madagaskar. Safirer og rubiner findes i øvrigt ofte i samme områder. Safirer bedømmes ud fra de 4 C'er: Color, Cut, Clarity og Carat, som man kender det fra diamanten.

Hos Dulong søger vi altid efter særlig smukke ædelsten og vil derfor også nævne de såkaldte Padparadscha safirer, opkaldt efter den blomstrende lotus. De findes i fantastiske nuancer, spændende fra klar orange til delikat fersken - og er en fortryllende variant af den klassiske blå safir.

Safir er fødselssten for september og har desuden lagt navn til 65-års bryllupsdagen for ægtepar på grund af dens skønhed og holdbarhed. 

Piccolo Northern Light armbånd med bl.a. safir. Sølv.

smaragd

Smaragd

Smaragd stammer fra mineralet beryl og er kendt for sin intense grønne farveskala. Den dragende grønne farve stammer fra spor af stoffet chromium, der har været til stede under dannelsesprocessen. Ordet smaragd har aner tilbage til antikken og betyder ”grøn ædelsten” - men på engelsk kaldes smaragden for "emerald", der stammer fra det gamle franske ord esmeraude, hvilket betyder "grønne maj."

Som andre ædelsten vurderes smaragden ud fra de 4 C'er: Color, Cut, Clarity og Carat, som man kender det fra diamanten. For farvede ædelsten er farven normalt den vigtigste bedømmelsesfaktor, men for smaragden er klarhed næsten lige så vigtig. Det skyldes, at smaragder uden indeslutninger er meget sjældne.

I antikken kom smaragder fra miner i Egypten, men i dag er Colombia verdens største producent af smaragder.

Smaragd er fødselssten for maj.

Piccolo Bloom halskæde med et hjerte i guld 18 K og bl.a. grøn smaragd, rød rubin, lyserød guavakvarts

Spinel

Spinel

Spinel er en sjælden ædelsten med en funklende sort farve, der stammer fra krystalfamilien. Den sorte spinels glans er så klar og strålende, at den ofte forveksles med den sorte diamant. I virkeligheden er den sorte spinel ikke engang rigtig sort men en uigennemsigtig, ravnesort version af den røde spinel. En ædelsten, der i øvrigt tit forveksles med rubinen på grund af dens klarhed og smukke stråleglans. Det var først i 1700-tallet, at man fandt ud af, at spinel og rubin er to forskellige ædelsten, hvorfor den imponerende røde "rubin" i den engelske krone faktisk er en strålende smuk rød spinel.

Hvorfra navnet "Spinel" stammer er uvist, men det har muligvis rødder i det latinske ord "spina", der betyder torn. Spineller kan nemlig i deres naturlige krystalform have nogle næsten torneagtige formationer. Inden for New Age menes den sorte spinel at kunne reparere brudte relationer, fjerne sorg og beskytte bæreren.

Spinel er fødselssten for august.

Globe vedhæng med spinel. Guld 18 K

Vesuvian

Vesuvian

Vesuvian er en dragende grøn ædelsten, der stammer fra mineralsten-familien. Selvom den hyppigste og mest eftertragtede farve er grøn, findes Vesuvian også i nuancer af brun og gul. Ædelstenen blev først opdaget ved den størknede lava ved Vesuvs fod og blev derfor døbt Vesuvian. Vesuv er den smukke, mytiske italienske vulkan, der lagde Pompeji øde i oldtiden.

Vesuvian er særlig eftertragtet på grund af sin smukke flaskegrønne farve. Det er en ædelsten, der rummer eventyr, og den har en næsten levende, funklende kvalitet. Vesuvian er samtidig en ædelsten med stor diversitet, og hos Dulong søger vi længe for at finde de perfekte par til fx vores vedhæng til øreringe .

Globe vedhæng med vesuvian. Oxideret sølv

Tigerøje

Tigerøje

Tigerøje er en fascinerende mineralsten med sorte, brune og orange farver, der har nogle markante lysbrud, der er så uimodståeligt dramatiske, at de netop ligner et tigerøje. Lysbruddene på overfladen skyldes en fiberøs opbygning, der giver tigerøje en helt særlig glans og farvespil. Denne type mineralsten findes også med blålige toner, og i denne version kaldes den for falkeøje.

Tigerøje findes flere steder i verden men nogle af de fineste kommer fra Sydafrika.

Af krystalkendere beskrives tigerøje som en sten med stærk kraft, der beskytter bæreren mod bl.a. negativ energi og konflikter. Gennem historien har tigerøje været en meget eftertragtet ædelsten, og romerske soldater bar den i krig, fordi de troede den kunne give dem mod.

Tigerøje er fødselssten for november.

Globe vedhæng med tigerøje til halskæde. Guld 18 K

Turkis

Turkis

Turkis er en vidunderlig blågrøn ædelsten i krystalfamilien.

Turkis er sjælden og den unikke, kraftige farvetone har gennem flere tusinde år gjort den til en meget kostbar og eftertragtet ædelsten. Navnet "turkis" stammer fra det franske udtryk "pierre turquoise" hvilket betyder "tyrkisk sten". Betegnelsen skyldes ikke, som man måske skulle tro, at turkiser stammer fra Tyrkiet, men derimod at tyrkerne var de første, der introducerede ædelstenen i Europa.

Verdens mest eftertragtede turkiser stammer fra den såkaldte Kingman Turquoise Mine i Arizona. Disse turkiser er berømte for deres intense blå farve - og det er også netop herfra Dulong henter sine turkiser.

Turkisen har været efterspurgt i århundreder på tværs af kulturer og har været anvendt af både egypterne, aztekerne, perserne og kineserne. I de imponerende, iranske middelalder-paladser er vægge og lofter ofte dækket af turkis, da den intense blå farve blev anset som et symbol på selve himlen. 

Turkis er fødselssten for december.

Pacific ring. Lille top med turkis. Guld 18 K

Ædelsten

Ædelsten som fødselssten

En fødselssten er en ædelsten, der repræsenterer din fødselsmåned.

En fødselssten bruges typisk som en form for lykkebringende talisman og bæres som smykker og vedhæng. Det er også en personlig og smuk tanke at give et smykke med en fødselssten som gave.

Januar: Granat
Februar: Ametyst
Marts: Akvamarin
April: Diamand + krystal
Maj: Chrysopras + Smaragd
Juni: Månesten
Juli: Rubin
August: Spinel
September: Safir
Oktober: Opal
November: Citrin + Tigerøje
December: Turkis

Mohs skala

Mohs skala

Mohs skala er den mest anerkendte metode til at vurdere en ædelstens hårdhed. Skalaen blev opfundet i 1812 af den tyske mineralog Friedrich Mohs, og løber fra 1, som er meget blød til 10, som er meget hård. Hårdheden af en ædelsten er relevant, fordi den fortæller noget om, hvor hårdfør eller sart ædelstenen er.

Mohs skala er en relativ skala. En ædelsten med en given hårdhed på Mohs skala vil således ridse andre ædelsten af samme hårdhed eller lavere. Guld, sølv og platin er alle forholdsvis bløde materiale med en Mohs vurdering mellem 2 og 4. Ædelstene ligger typisk i den hårde ende – med diamanten som det hårdest kendte materiale. Du kan læse mere om diamanten i vores Diamantguide.

Ædelsten. Guide om Ædelsten. Ædelstensguide