JOIN OUR UNIVERSE

Sign up for our newsletter and receive inspiration and great offers. Each month, one of our newsletter signups is the lucky winner of a 50 Euro giftcard to Dulong.

Alt om

Månesten

La luna. The moon. Der Mond. Inyanga

På næsten alle sprog har ordet måne end nærmest poetisk klang. Måske fordi vi mennesker altid har kigget op mod månens magiske, tågede lys og været fascineret af dens skiftende form på den mørke nattehimmel.

Da månestenen blev opdaget af mennesket, troede man først, at stenen havde fanget månens stråler – og når man ser den gådefulde tågedis i månestenen, forstår man godt tanken. Månestenen var meget populær i antikken, men tiderne skifter, og i mange århundrede var månestenen næsten glemt, indtil den blev genopdaget i art noveau-perioden.

Nu har vi heldigvis igen fået øjnene op for den fortryllende ædelsten med det lyriske navn: månesten.

Bell vedhæng med månesten, guld 18 Karat

månesten

Hvad er månesten lavet af?


Månesten er en variant af mineralet orthoklas og hører dermed til gruppen af feldspat. Mineralet er transparent med en findelt struktur, hvilket efter slibning af månestenen givet et magisk, tåget lys, der minder om det blå eller hvide genskær, som månen udstråler.


Hvorfor har månestenen et indre lys?

Det næsten magiske lys, man ser i månesten, skyldes et fænomen, der kaldes adularescens. Adularescens er et indre lysfænomen i månestenen, der kommer til udtryk som et bevægeligt hvidt eller blåt genskær, når man drejer stenen. Lyset opstår, fordi månestenen er opbygget af mikroskopiske tynde plader, og lysreflekser springer mellem fladerne.

Piccolo Daybreak armbånd med regnbue-månesten

The moon is a loyal companion. It never leaves. It’s always there

Tahereh Mafi

Månestenen har fascineret mange forfattere og kunstnere gennem tiderne. Hos Dulong er vi også inspireret af månestenens indre lys og har skabt en række smykker med månestenen i centrum.

Månesten

Hvor kommer månesten fra?

Månesten findes flere steder i verden fx Indien, Sri Lanka, USA, Brasilien, Mexico, Norge, Polen og i Alperne. Der findes faktisk også månesten i Danmark på Bornholm men i meget små mængder. Nogle af de fineste månesten kommer fra Indien.


Hvilke farver har månesten?

Den mest populære variant af månesten er den grå med et hvidt skær. Sandsynligvis fordi den minder mest om månens lys på nattehimlen eller genspejlet i vand, men månesten findes også i varianter som farveløs, blå, gule, orange, hvide og rødlige. Jo klarere og jo stærkere månestenens indre lys er, desto mere værdifulde er de.

Månesten fra Sri Lanka er typisk farveløse, men månesten fra Indien kan være grønne, gule og brune.

Pacific ring med lille top i månesten, guld 18 Karat

Månesten

Regnbuemånesten

Inden for de seneste år er såkaldte regnbuemånesten dukket op. De er kendetegnet ved at være transparente med et indre lys, der stråler i en farverig skala, ofte i turkis, grøn og rød. Dette er netop dette farvespænd, som har givet dem navnet regnbuemånesten.

Hvad siger man om månestenen?

Månestenen er en sten, der tillægges feminin energi, og som af kendere af krystalenergi menes at skulle give bæreren månens energi og healing.

Månestenen er desuden den såkaldte fødselssten for juni.

Bell vedhæng med månesten, sølv. Flotte til Kharisma eller Esme øreringe

Halskæde med månesten

Smykker med månesten fra Dulong

Se flere de smukke smykker med månesten fra Dulong

Globe vedhæng med månesten på Stream halskæde i guld 18 Karat.

Se flere øreringe fra Dulong her. Se flere ringe fra Dulong her.