Ædelstens hårdhed er dog ikke det eneste, man må forholde sig til, hvis man vil forstå, hvad ens nyerhvervede smykke med ædelsten kan holde til. Du har måske hørt om eller prøvet, at din diamant gik i stykker eller fik slået en flig af sig?
Man kan undre sig over hvordan det kan ske, når nu diamanten er verdens hårdeste materiale, men det er fordi diamanten også er sprød. Derfor må man stadig passe på -selv sin diamantring- og helst ikke tabe den på badeværelsesgulvet.
FASTHED– sprød eller sej
De fleste ædelsten er at betragte som sprøde, dog er der forskel og undtagelser.
Man siger, at slår man med en hammer på en diamant så splintrer den i mange stykker, slår man på en kvarts går den i to stykker, men slår man med en hammer på en jadesten, så ringer den som en klokke. Jade har kun hårdhed 6 og ville sagtens kunne blive ridset af en kvarts, men dens krystalstruktur er sammenligneligt med en filtsko lavet af uldhår. Den er derfor et utroligt sejt materiale. Andre sten med fasthed er krysopras i calcedonfamilien.
ÆDELSTENS-STABILITET
Hvor god er din ædelsten til at modstå kemikalier eller lys og ændringer i varme og fugt?
Varmechok: Følgende sten har det særlig svært med varmechok: I Diamant, Opal og Tanzanit kan der opstå adskillige frakturer og stenen kan miste sin klarhed
Fugtighed: Opalen kan tørre ud og begynde at krakelere, hvis den ligger længe i et tørt pengeskab. Omvendt kan rav og malakit tage skade hvis de ligger forlænge i vand.
Lys og varme: Nogle sten, som ametyst, citrin og topaz kan blege ved længere tids udsættelse for sollys. Også de organiske ædelsten som rav, perler og koral kan tage skade.
Kemi: Kemikalier, parfume og make-up og nogle rengøringsmidler som klorin kan misfarve eller på andre måder skade nogle ædelsten. Dette gælder især perler, turkis og koral. Guld kan tage skade af ammoniak.
Kilde