BLIV EN DEL AF VORES UNIVERS

Få nyheder, inspiration, invitationer til events, konkurrencer og skønne tilbud.
Hver måned trækker vi lod om et Dulong-gavekort på 500 kroner blandt alle, der modtager vores nyhedsbrev.

Ædelstensguide

Hver eneste ædelsten er unik i sin glans og nuance, og hos Dulong er vi altid på jagt efter de smukkeste, mest fortryllende varianter til vores smykker.

Vi henter ædelsten fra hele verden, hvor de nænsomt plukkes fra jordens favn eller havets dyb. Fælles for dem alle er, at ædelsten er usædvanlig smukke, holdbare og sjældne. Og det er netop disse fine kvaliteter, der også gør dem kostbare og eftertragtede. 

I denne Ædelstensguide deler vi ud af vores viden om en række udvalgte ædelsten, som vi hos Dulong for længst har tabt vores hjerter til.

Piccolo Northern Light armbånd. Limited Edition. Sølv. Ædelsten i dette armbånd er bl.a. ametyst, lemonkvarts, rosakvarts og prehnit. 

Akvamarin fra Dulong

Akvamarin

Akvamarin er en dragende blå ædelsten, der også ses i visse grønne nuancer. Akvamarinen er særligt højt elsket i Skandinavien. Måske fordi den minder os om havet og himlen, der omgiver os. Akvamarin hedder Aqua Marina på latin, hvilket betyder "havets vand", så allerede de gamle romerne så også den lighed med havet, som fascinerer os her i Norden.

Akvamarin tilhører berylfamilien, og er dermed et mineral, som findes i heksagonale krystaller. Beryl er i sig selv uden farve. Det, der skaber den smukke blå farve i akvamarinen, er, at der indgår en smule jern eller i titan i krystallerne.

Akvamariner vurderes på samme måde som diamanter efter de 4 C'er, som er Color, Cut, Clarity og Carat. Heraf er farven den vigtigste parameter. Akvamarinen er en mytisk sten, der gennem årtusinder har været elsket af både konger og sømænd, fordi man mente, at den beskyttede rejsende på havet.

Akvamarin er fødselssten for marts.

Pacific ring. Stor top med akvamarin. Guld 18 K

Rubin

Rubin

Rubinen findes i et fascinerende farvespektrum fra klar pink til dybrød og kaldes rubin efter det latinske ord "ruber", der betyder rød. Rubinen er en mineralsten og får den intense røde farve fra stoffet krom, der er blevet fanget i mineralet under dannelsesprocessen.

Kvaliteten af en rubin bestemmes ud fra Color, Cut, Clarity og Carat, som man kender det fra diamanten. De mest værdifulde rubiner har en klar blodrød farve, der kaldes ”dueblod”. Rubinen har gennem de seneste ti år fået en rennæsance, fordi den er ufattelig smuk både alene og i samspil med andre ædelsten.

Der findes rubiner flere steder i verden, men nogle af de fineste rubiner udgraves fra Mogok-dalen i Myanmar. Verdens mest berømte rubin hedder ”Sunrise Ruby.” Det er en imponerende Mogok-rubin, der er navngivet efter et digt fra det 13. århundrede med samme navn. 

Rubinen er fødselssten for juli.

Piccolo Daybreak vedhæng med bl.a. guavakvarts og intens dybrød rubin. Guld 18 K

Safir

En safir er traditionelt en smuk klar blå ædelsten, men den findes også i farvevarianter som gul, lilla, orange, sort og grøn. De kan endda være farveløse. Safiren er en mineralsten, der farves blå på grund af stoffer som bl.a. jern og titan, og den er i tæt familie med rubinen. Safiren er en usædvanlig hårdfør ædelsten og er det tredje hårdeste kendte mineral efter moissanit og diamant. 

Safirer findes naturligt mange steder i verden fra Australien og Afghanistan til Kashmir og Madagaskar. Safirer og rubiner findes ofte i samme områder. Safirer bedømmes ud fra de 4 C'er: Color, Cut, Clarity og Carat, som man kender det fra diamanten.

Den største slebne blå stjernesafir er "Star of India", som blev fundet for cirka 300 år siden. Den er i dag udstillet på American Museum of Natural History i New York.

Safiren er fødselssten for september og har desuden lagt navn til 65-års bryllupsdagen for ægtepar på grund af dens skønhed og holdbarhed. 

Piccolo Northern Light armbånd med bl.a. safir. Sølv.

smaragd

Smaragd

Smaragden stammer fra mineralet beryl og er kendt for sin intense grønne farveskala. Den dragende grønne farve stammer fra spor af stoffet chromium, der har været til stede under dannelsesprocessen. Ordet smaragd har aner tilbage til antikken og betyder ”grøn ædelsten” - men på engelsk kaldes smaragden for "emerald", der stammer fra det gamle franske ord esmeraude, hvilket betyder "grønne maj."

Som andre ædelsten vurderes smaragden ud fra de 4 C'er: Color, Cut, Clarity og Carat, som man kender det fra diamanten. For farvede ædelsten er farven normalt den vigtigste bedømmelsesfaktor, men for smaragden er klarhed næsten lige så vigtig. Det skyldes, at der er store forskelle i klarheden af smaragder.

I antikken kom smaragder fra miner i Egypten, men i dag er Colombia verdens største producent af smaragder.

Smaragden er fødselssten for maj.

Piccolo Bloom halskæde med et hjerte i guld 18 K og bl.a. grøn smaragd, rød rubin, lyserød guavakvarts

Opal

Opal

Opal er ædelstenen med det bredeste spektrum af farver. Den findes således fra sprudlende regnbuefarvet til en smuk vinterhvid. Opalen er kendt for sit smukke, indre lys, der også kan skabe en let marmoreringseffekt. Opalen er en mineralsten, der besidder meget silicium, hvilket skaber mikroskopiske lag, hvorfra det indre lys og de smukke farver udspringer.

Opalen har været meget eftertragtet siden antikken. Den blev udgravet i miner i Europa og var utrolig sjælden, men i det 19. århundrede blev der gjort massive opalfund i Australien, der nu står for 95% af opalproduktionen. Opalerne fra Europa er typisk hvide eller blå, hvorimod opaler fra Australien har et langt bredere farvespektrum. 

Opalen blev i århundreder betragtet som lykkebringer. Verdens mest kostbare opal er "Olympic Australis”. Den blev udgravet i 1956 ganske tæt på overfladen og har et smukt farvespektrum, udover en imponerende størrelse. 

Opalen er fødselssten for oktober.

Globe vedhæng med blå opal. Guld 18 K

Orchid Stone

Orchid Stone

Orchid Stone er en "ny" ædelsten, som smykkedesignere først har fået øje på inden for de seneste fem år. Den smukke Orchid Stone stammer fra kvartsfamilien og er dermed en mineralsten. Den er kendt for sine utrolige farver, der changerer fra fascinerende fuschia til dragende, støvet lilla.

Orchid Stone er i disse år en meget eftertragtet ædelsten netop på grund af dens unikke farvespektrum. 

Balance vedhæng med orchid stone og rød koral. Guld 18 K

ametyst

Ametyst

Ametyst er navnet på en smuk ædelsten fra krystalfamilien (kvarts). Ametyster varierer i farve fra bleg violet til purpurfarvet og kan endvidere være flerfarvet med klar eller gul kvarts. Som oftest er spidsen af krystallen mørkest, og indad mod midten toner den ud i farveløs kvarts. 

Ametyster findes mange steder i verden, men nogle af de fineste kommer fra Srilanka og Indien. 

Ametyst har sit navn fra oldtidsgræsk og betyder "ikke beruset", da stenen blev brugt mod beruselse og som amulet i det gamle Grækenland. Mange tillægger desuden ametysten healende egenskaber, der skulle bane vej for ro og lykke.

Ametyst er fødselssten for februar.

Glory vedhæng med ametyster og 2 brillanter

 Precious jewel, you glow, you shine, reflecting all the good things in the world

Ædelstene har siden tidernes morgen været brugt som statussymbol og betalingsmiddel. Elsket af både dronninger og filmstjerner.

Citrin

Citrin

Citrin er en smuk gul ædelsten, der er opkaldt efter det gamle franske ord for citron. Farven på citrin varierer fra sart gul til næsten orange. Citrin er i familie med den hvide krystal-kvarts, og den smukke gule farve opstår, fordi små mængder jern er blevet fanget under dannelsen af stenen. Det er ofte en klar ædelsten, der er helt fri for urenheder. Naturlig gul citrin er sjælden, og derfor er nogle ”citriner” faktisk røgkvarts eller ametyst, der er blevet varmebehandlet, da dette forårsager et permanent farveskifte til gul.

Citrin findes forskellige steder i verden fx i Brasilien og USA, men ædelstenen findes også i Europa ved Dauphine i Frankrig.

Citrin er fødselssten for november måned.

Piccolo Sunlight armbånd med safir, turkis, citrin og labradorit. Guld 18 K

Vesuvian

Vesuvian

Vesuvian er en dragende grøn ædelsten, der stammer fra mineralsten-familien. Selvom den hyppigste og mest eftertragtede farve er grøn, findes Vesuvian også i nuancer af brun og gul. Ædelstenen blev først opdaget ved den størknede lava ved Vesuvs fod og blev derfor døbt Vesuvian.

Vesuvian er perfekt til smykker på grund af sin vidunderlige grønne farve.

Globe vedhæng med vesuvian. Guld 18 K

Kvarts

Rosa kvarts. Lemon kvarts. Guava kvarts. Der findes mange former for smukke ædelstene i kvarts-familien, der er en mineralsten. 

Farven på kvarts-sten kan variere ganske meget alt efter hvilke kemiske stoffer, der var til stede under dannelsesprocessen. Kvarts danner desuden mindst 9 forskellige krystalgittertyper, der har indflydelse på hårdheden og glansen. Nogle af kvarts-varianterne er så distinkte, at de har fået deres eget navn som ametyst og citrin. Det samme gælder for opaler og agater, der ligeledes er en form for kvarts. 

Kvarts har været kendt siden stenalderen og har altid været et eftertragtet statussymbol. 

Bell vedhæng med guavakvarts. Guld 18 K

Amazonit

Amazonit

Amazonit er en fascinerende ædelsten med sarte blålige og grønlige nuancer. Amazonit er en form for feldspat, der er en mineralsten, og det grønlige farvespektrum kommer fra tilstedeværelsen af jern under dannelsesprocessen.

Ædelstenen blev ganske hurtigt døbt Amazon-sten efter Amazonflodens smukke farver. Amazonit kaldes dog også til tider for Amazon-jade.

Amazonit er en sjælden ædelsten, og i Norden udgraves Amazonit eksempelvis kun i ganske små mængder i miner i Sverige.

Piccolo Daybreak vedhæng med guavakvarts, rubin, amazonit, månesten og ferskvandsperler. Guld 18 K

Månesten

Månesten

Månesten er en variant af mineralet orthoklas og hører dermed til gruppen af feldspat. Mineralet er transparent med en findelt struktur, hvilket efter slibning af månestenen givet et magisk, tåget lys, der minder om det blå eller hvide genskær, som månen udstråler.

Det næsten magiske lys, man ser i månesten, skyldes et fænomen, der kaldes adularescens. Adularescens er et indre lysfænomen i månestenen, der kommer til udtryk som et bevægeligt hvidt eller blåt genskær, når man drejer stenen. Lyset opstår, fordi månestenen er opbygget af mikroskopiske tynde plader, og lysreflekser springer mellem fladerne.

Månesten findes flere steder i verden, men der findes faktisk også månesten i Danmark på Bornholm. Dog kun i meget små mængder. Nogle af de fineste månesten kommer fra Indien. Månestenen er desuden den såkaldte fødselssten for juni.

Bell vedhæng med månesten. Guld 18 K

spinel

Spinel

Sort spinel er en sjælden ædelsten med en glansfuld, dyb sort farve, der stammer fra krystalfamilien. I virkeligheden er den sorte spinel ikke engang rigtig sort men er en uigennemsigtig, ravnesort version af den røde spinel. En ædelsten, der i øvrigt tit forveksles med rubinen på grund af dens klarhed og smukke stråleglans.
Hvorfra navnet "Spinel" stammer er uvist, men det har muligvis rødder i det latinske ord "spina", der betyder torn. Spineller kan nemlig i deres naturlige krystalform have nogle næsten torneagtige formationer.

Inden for New Age menes den sorte spinel at kunne reparere brudte relationer, fjerne sorg og beskytte bæreren.

Sort spinel findes primært i Thailand, hvor ædelstenen er kendt som "Nin". 

Globe vedhæng med spinel. Guld 18 K

turkis

Turkis

Turkis er en vidunderlig blågrøn ædelsten i krystalfamilien.

Turkis er sjælden og den unikke, kraftige farvetone har gennem flere tusinde år gjort den til en meget kostbar og eftertragtet ædelsten. Navnet "turkis" stammer fra det franske udtryk "pierre turquoise" hvilket betyder "tyrkisk sten". Betegnelsen skyldes ikke, som man måske skulle tro, at turkiser stammer fra Tyrkiet, men derimod at tyrkerne var de første, der introducerede og handlede med ædelstenen i Europa. Turkis forekommer naturligt i fx Iran og Afghanistan og fandt oprindeligt sin vej til nye lande via den episke Silkevej.

Turkisen har været efterspurgt i århundrede på tværs af kulturer og har været anvendt af både egypterne, aztekerne, perserne og kineserne. I de imponerende, iranske middelalder-paladser er store flader ofte dækket af turkis, da den intense blå farve blev anset som et symbol på selve himlen. 

Turkis er fødselssten for december.

Globe vedhæng med turkis. Guld 18 K

Prehnit

Prehnit

Prehnit er en ædelsten, der har et farvespektrum fra grøn og gul til blå, pink og hvid. Prehnit kan desuden være helt farveløs. Ædelstenen tilhører mineralfamilien, og fik navnen Prehnit, da det var en sydafrikansk oberst ved navn Henrik Von Prehn, der for første gang i 1788 beskrev ædelstenen.

Prehnit udgraves fortrinsvis i Sydafrika og i Australien.

Prehnit beskrives desuden som en sten, der hjælper bæreren med at opnå betingelsesløs kærlighed.

Piccolo Northern Light vedhæng med lemonkvarts, prehnit, ametyst, akvamarin og ferskvandsperler. Sølv

Stjerner og ædelstene

Ingen filmstjerne har som Elizabeth Taylor været kendt for sine diamanter og ædelstene. Særligt berømt er hendes strålende smaragdsæt, hendes safir-broche og enorme diamantringe. Smykkerne var typisk kærlighedsgaver fra Richard Burton, som hun var gift med tre gange, men hun modtog også exceptionelle smykker fra Michael Jackson.