BLIV EN DEL AF VORES UNIVERS

Få nyheder, inspiration, invitationer til events, konkurrencer og skønne tilbud.
Hver måned trækker vi lod om et Dulong-gavekort på 500 kroner blandt alle, der modtager vores nyhedsbrev.

Diamantguide

Før du kjøper en diamant eller et diamantsmykke, er det viktig å kjenne til en rekke begreper som kan hjelpe deg med å ta det riktige valget.

Først og fremst bør du kjenne til de 4 C-er. De 4 C-er står for Cut, Colour, Clarity og Carat. Disse 4 vurderingsparametrene er anerkjent over hele verden, og hos Dulong bruker vi naturligvis også de velkjente 4 C-ene for å beskrive diamantene våre.

Dulong har dessuten utvidet vurderingen med 2 ekstra C-er, som står for Confidence og Charisma.

I Diamantguiden vår finner du svar på noen av spørsmålene våre kunder ofte stiller om diamanter.

Halo diamantring fra Dulong. Hvitt gull 18 K. Med sitt vintage look og den klassiske glitrende trestensringen med excellent cut diamanter, er Halo en vakker og ikonisk diamantring.

Hva er diamanter laget av?

Diamanten er verdens mest ettertraktede sten, men den er skapt av noe så beskjedent som karbon. Naturlige diamanter dannes ved å bli utsatt for milliarder av år med intens varme og enormt trykk langt under jordoverflaten.

Siden den gang, via dype vulkanutbrudd, har de blitt ført opp til lyset der vi mennesker har funnet dem. Det intense trykket og den intense varmen som diamanten har blitt utsatt for gjør diamanten til det hardeste kjente mineralet i verden, og en diamant kan derfor bare slipes med en annen diamant.

Diamantarmbånd

Hvordan vurderer man en diamant?

Diamanter er verdifulle, og det er derfor etablert et sett med ensrettede regler på internasjonalt nivå for hvordan man vurderer diamanter. På denne måten kan man sammenligne diamantprisen på tvers av landegrenser.

Diamanter vurderes som utgangspunkt basert på det som kalles 4 C-er:

Carat (vekt)
Colour (farge)
Clarity (Klarhet)
Cut (Sliping)

 Glory armbånd fra Dulong med tre diamanter

Kharisma Supernova

Carat

Carat beskriver vekten av diamanten.

1 carat = 0,2 gram

Carat er et av de viktigste elementene i vurderingen av en diamant. Carat er en betegnelse for vekten av diamanten, og hjelper dermed med å bestemme verdien. Tommelfingerregelen er at jo større en diamant er, jo mer verdifull er den.

Det er viktig å ikke forveksle carat med karat, da dette er to forskjellige begreper. Vekten av en diamant måles i carat, og skal ikke forveksles med karat, som er betegnelsen for gullkvalitet, f.eks. 18 karat gull.

Kharisma Supernova med 334 diamanter

Diamantguide

Colour

Farge beskriver fargetonen på diamanten.

De fleste av oss kjenner igjen den hvite diamanten, men diamanten kan ha mange forskjellige farger og nyanser.

Det er flere forskjellige skalaer for å vurdere fargen på en diamant. De to mest brukte i Europa og USA er GIA, som er en forkortelse av The Gemmological Institute of America, og Scan D. N, som er en forkortelse av Scandinavian Diamond Nomenklatur.

Den hvite klassiske diamanten har i disse to vurderingssystemene sin egen skala.

I tillegg har vi diamanter i fascinerende farger som stålgrå, blå, oransje, rød, grønn, brun, rosa, lilla og sort. Naturlig fargede diamanter inneholder urenheter og strukturelle defekter som skaper fargen og har derfor ikke tidligere blitt ansett som like verdifulle som de fargeløse hvite diamantene. Imidlertid har det skjedd en stor holdningsendring de siste årene, og i dag er for eksempel de lyserød og blå diamantene ekstremt etterspurte og dyre.

Diamantøreringe

Clarity

Clarity beskriver diamantens klarhet.

Det er såkalte inneslutninger i nesten alle diamanter, ettersom de er et resultat av stenens naturlige dannelsesprosess. Mange av dem er så små at du bare kan se dem med et forstørrelsesglass. Selv om inneslutninger kan være vanskelig å se, er det fortsatt mye fokus på inneslutninger i diamanten når de vurderes, fordi de potensielt kan blokkere stenens refleksjon og glans hvis det er for mange av dem.

Clarity er beskrevet på grunnlag av en skala som evaluerer inneslutningene i diamanten i forhold til antall, størrelser, plassering og synlighet sett under et forstørrelsesglass som forstørres ti ganger. Den sjeldneste klarheten er Lup Ren. De fleste inneslutninger kan ikke sees med det blotte øye i det hele tatt, da inneslutninger typisk bare blir synlige for det blotte øye i klarhet P. Det er viktig å legge til her at plasseringen av inneslutningene også påvirker vurderingen.

- LC: FL-IF FLAWLESS: lupren, ingen inneslutninger
- VVS: 1-2 VERY VERY SMALL INCLUSIONS: veldig, veldig små inneslutninger
- VS: 1-2 VERY SMALL INCLUSIONS: veldig små inneslutninger
- SI: 1-2 SMALL INCLUSIONS: små inneslutninger
- P 1 PIQUE 1: inneslutninger
- P 2 PIQUE 2: sterke inneslutninger
- P 3 PIQUE 3: grove inneslutninger

Luna Loop øreringer med diamanter

Diamantguide

Cut

Cut beskriver slipingen av diamanten.

En rå diamant er vakker, men det er slipingen som virkelig får frem det beste i diamanten. Derfor er man også villig til å ofre opptil halvparten av vekten av den dyrebare grove diamanten fordi slipingen kompenserer for vekttapet i økt skjønnhet.

Sliping betyr som utgangspunkt ikke stenens form eller slipningstype men utelukkende slipningens kvalitet. Kvalitet dekker over proporsjon og den såkalte finishen. Kvaliteten på disse to faktorene er helt avgjørende for resultatet og dermed også diamantens skjønnhet.

For de fleste diamantkjennere er sliping dermed det viktigste når man vurderer en diamant, men for det utrente øye er det også noe av det vanskeligste å vurdere.

Imidlertid har begrepet Cut gradvis blitt betegnelsen på diamantens form, og det finnes en rekke forskjellige former.

Til venstre kan du se en rekke av de mest populære slipningene som Princess Cut, Oval Cut, Heart Cut og Cushion Cut.

Diamant

Hva er forskjellen mellom diamant og brilliant?

Vi møter ofte spørsmålet, hva er forskjellen mellom en diamant og en brilliant? Det raske svaret er at en brilliant er en diamant slipt med det såkalte "brilliant cut", som av kjennere regnes som den vakreste diamantslipingen. Ordet "brilliant" er avledet av det franske ordet brillant og betyr strålende. En brilliant består av 57 fasetter som skaper en strålende indre ild i diamanten.

"The brilliant cut" er verdens mest populære og ettertraktede diamantsliping, fordi ingen andre kutt skaper den samme stråleglans. Hos Dulong er alle diamanter derfor også brillanter.

Harmony ring med 13 vakre diamanter i "Brilliant Cut"

Diamantguide

Brilliantsliping. Det optimale cut

Den originale runde "brilliant cut" ble utviklet av Marcel Tolkowsky i 1919 og revolusjonerte slipingen av diamanter, da det ikke tidligere hadde vært mulig å skape et så kraftig indre lys i en diamant. Den runde brilliant slipingen består i dag av 57 fasetter. Opprinnelig ble 58 fasetter brukt, og i dag kalles det "old cut". I dag er den såkalte "culet" utelatt.

Til høyre ses det såkalte "old cut" og til venstre det veldig populære moderne "brilliant cut". Dulong har utvidet de 4 C-ene med to ekstra C-er som står for:

- Confidence (tillit til forhandler)
- Charisma (helhetsinntrykk)

briolette diamanter

Hva er briolette diamanter?

Briolette-diamanter har en veldig vakker, pæreformet diamantsliping. Det er en klassisk sliping som vi har gjenoppdaget de siste årene, og man fornemmer et fascinerende historisk vingesus over briolette-diamantene når man betrakter den vakre, klassiske formen. I den viktorianske tiden var de svært ettertraktede, og Napoleon Bonaparte ga sin elskede kone, keiserinne Marie Louise, et veldig vakkert halskjede med akkurat denne fortryllende formen for diamant. Halskjedet er utstilt på Smithsonian Museum i dag, der alle de 55 karatene og det imponerende håndverket kan beundres.

Briolette-diamanter er spesielt godt egnet som hengende anheng på enten halskjede eller armbånd. Briolette er en feminin og raffinert sliping som vakkert reflekterer lys fra mange vinkler.

Diamantøreringe

Confidence

Tillit og høy profesjonalitet er avgjørende når du kjøper et diamantsmykke.

Det kan være veldig forvirrende å ta stilling til diamantens kvalitet, og det krever øvelse å vurdere en sten på forskjellige parametere. Hos Dulong har vi lært opp personale i Antwerpen, og vi bruker bare GIA-sertifiserte diamanter når vi velger våre større diamanter. I tillegg har vi ansatt noen av Danmarks mest talentfulle gullsmeder, slik at diamantene våre får den plassen og rammen de fortjener.

Det er også et moralsk aspekt ved de såkalte "bloddiamantene". Hos Dulong er det derfor viktig for oss å vite at diamantene våre kommer fra ordnede forhold. Vi sikrer dette ved å kjøpe diamanter fra konfliktfrie områder som leveres i samsvar med FN-konvensjonen.

Alle diamanter over 0,5 karat fra Dulong kommer med et GIA-sertifikat.

Glory øreringer med 6 diamanter

Kharisma øreringe med diamanter

Charisma

Charisma dekker over diamantens helhetsinntrykk.

De 4 C-ene kan fortelle deg noe om den objektive vurderingen av en diamant, men de kan ikke fortelle deg hele historien om diamanten. Derfor har vi i Dulong introdusert et begrep vi kaller Charisma. Dermed kan diamanter som verdsettes det samme på papir være veldig forskjellige i sin fremtoning når det gjelder plassering og utseende av inneslutningene.

Diamanter er naturlige stener, hver med sitt eget uttrykk, mengder av ild og glimt osv. Hver sten må vurderes, og hos Dulong ser vi nok 150 stener, for hver femte vi velger.

Det viktigste for oss er å finne diamanter som gir kunden vår mest "verdi for pengene".

Kharisma øreringer med 10 diamanter

Diamantring

Hvordan vedlikeholde diamanter?

Det er en god idé å rengjøre diamantsmykker jevnlig, da det ved daglig bruk vil være spor av såperester og krem på diamantene. Det vil hindre at lyset finner veien inn i diamanten, og dermed oppnår ikke diamanten sin optimale glans og skjønnhet.

Derfor får du her en liten guide om hvordan du enkelt og raskt kan rengjøre diamantsmykker.

Slik gjør du det:

Bruk en liten skål for å unngå å miste ringen i vasken eller avløpet. Diamanter tåler oppvaskmiddel, som er den mest effektive formen for rengjøring sammen med den myke børsten. Den myke børsten gjør det mulig å komme inn i f.eks. hjørner og på undersiden av smykket. Bruk tilslutt en myk bomullsklut til å tørke, slik at ikke kalk setter seg.

Håndsprit er også et alternativ, da diamanter ikke blir skadet av sprit, i motsetning til perler og andre edelstener.

Trinity-ring i hvitt gull med 3 diamanter

 

Diamantring

Diamanter fra Dulong

Dulong skaper ikoniske og vakre diamantringer og diamantsmykker som er både klassiske, rå og glamorøse. Hos Dulong finner du diamantringer og smykker som kan følge deg gjennom livet og markere livets store øyeblikk. Se for eksempel et lite utvalg av Dulongs diamantringer i serien Forever Yours.

Her er den fine Halo diamantringen: Halo er en eksepsjonell diamantring som med sin vintage look og de klassiske glitrende excellent cut diamantene vil vekke oppsikt på enhver kvinnes hånd. Ringen har totalt 1,74 ct. diamanter, satt i 18 karat hvitt gull, som fremhever diamantene på en vakker måte.

Les mer om Halo diamantring.

Kharisma fra Dulong

Andre smykker fra Dulong

Dulong er bl.a. kjent for de ikoniske og ettertraktede Kharisma øreringene. Her ses de i det eksklusive Kharisma Supernova designet med 334 diamanter i 18 karat gull.

Les mer om Kharisma Supernova

"Mange edelstener er minst like vakre som diamanten, men ingen utstråler nøyaktig samme kraft"

Marianne Dulong

Diamantguide! Finn svar på spørsmålene dine om diamanter her.  Hva betyr de fire C'er? Hvordan bestemme verdien av en diamant? Finn svar lige her!