BLIV EN DEL AF VORES UNIVERS

Få nyheder, inspiration, invitationer til events, konkurrencer og skønne tilbud.
Hver måned trækker vi lod om et Dulong-gavekort på 500 kroner blandt alle, der modtager vores nyhedsbrev.

Perleguide

Perler er en gave fra naturen. De blir skapt nede i det rolige, mørke dypet av havet og blir deretter hentet opp som små mirakler fulle av lys.

Perlen har alltid vært sagnomsust.

I Persia trodde man at perler var gudenes tårer, og legenden forteller at hvis en kvinne hadde på seg perler på bryllupsdagen sin, ville livet hennes være uten tårer. Kineserne derimot, mente at en dråpe morgendugg fylt med månens stråler hadde blitt fanget inne i muslingen. I dag vet vi at det er en liten irritasjon i muslingen eller østersen som skaper en stor skjønnhet vi alle kan glede oss over.

Les videre og få svar på spørsmålene dine om perler i Dulongs Perleguide.

Anello Pearl øreringer med 12 brillanter.

Perlearmbånd fra Dulong

Naturlige perler

En naturlig perle blir til fordi en irritasjon i form av et sandkorn eller et lite dyr finner veien inn i muslingen eller østersen. Dyrets naturlige forsvarsmekanisme vil da begynne å danne lag på lag med perlemor for å innkapsle irritasjonen. Mange lag senere blir den reaksjonen til en fascinerende perle.

Perler kan forekomme i forskjellige typer muslinger og østers, og finnes i både ferskvann og saltvann. I århundrer jaktet man på den "perfekte" naturlige perlen i de dype havene, inntil man lærte å dyrke perler på en tryggere måte.

I dag er naturlige perler ekstremt sjeldne, noe som gjør dem veldig kostbare.

Anello Pearl armbånd med Tahitiperler.

Perlekæde

Hvordan dyrker man perler?

Før de fant opp en metode for å dyrke perler, måtte perledykkere med livet som innsats dykke dypt for å finne de kostbare perlene. Etter mange forsøk lyktes den legendariske Kokichi Mikimoto med å utvikle en effektiv form for perledyrking i Japan på 1920-tallet. Metoden hans var så effektiv at den fortsatt brukes den dag i dag. Mikimoto fant nemlig ut hvordan man kunstig kunne tilføre den irritasjonen som skaper perlen.

Å dyrke perler er utrolig vanskelig fordi både muslinger og østers er veldig følsomme dyr som umiddelbart blir påvirket av forurensning, uvær, sykdom, oksygenmangel og temperatur. Perleproduksjon hjelper dermed til med å påvirke produksjonslandene til å bevare et sunt vannmiljø.

I dag er det flere forskjellige måter å dyrke perler på. For eksempel kan man dyrke de ettertraktede South Sea-perlene ved å slipe små donorperler og deretter pode Pinctada Maxima-østersen for å skape en South Sea-perle.

Bell-anheng med ferskvannsperle.

Perleguide

South Sea-perler

South Sea-perler skinner nesten som sateng og har en myk glans. South Sea-perler er kjent for å gløde dypt fra innsiden, i motsetning til for eksempel ferskvannsperler, som har et klarere og mer overfladisk skjær.

Når det gjelder farge, finnes South Sea-perler i blåhvite, hvite, kremete og gyldne nyanser med et nesten metallisk skjær. Prisen på en South Sea-perle bestemmes av størrelsen, formen, fargen, tykkelsen på perlemorlaget, overflatens renhet og perlens glans.

South Sea-perler dyrkes i Australia, Indonesia og Filippinene. Perlene dyrkes i relativt store østerser kalt Pinctada Maxima, noe som gjør at South Sea-perler kan bli veldig store og imponerende.

En østers må pleies og passes på i 18 måneder før perlen er klar til å tas ut. Østersen har på den tiden spunnet mer enn tusen lag perlemor rundt perlens kuleformede kjerne.

South Sea-perler er blant de vakreste og mest kostbare perlene i verden.

Glory Balance-anheng med South Sea-perler og diamanter.

Perleguide

Tahiti-perler

Tahiti-perlen er en saltvannsperle som dyrkes i vannet rundt Tahiti - akkurat som navnet antyder. Hele 90% av verdens svarte perler handles fra Tahiti.

Tahiti-perlen stammer fra den svartleppede østersen Pinctada Margaritifera, hvis perlemor gir perlene en fantastisk, unik mørk glans. De vakre, mørke fargene spenner fra sølvgrått til sort som natten. Det er også karakteristisk at Tahiti-perler har fargevariasjoner som for eksempel blått og grønt. Disse blågrønne variantene kalles Peacock etter påfuglens vakre og prangende farger. De blå, grønne, røde og brune nyansene som kan oppstå i Tahiti-perlen kalles overtoner, fordi de er sekundære farger i forhold til den underliggende svarte eller grå.

Du kan finne barokke, kulerunde og dråpeformede Tahiti-perler, vanligvis i størrelser fra 8-20 millimeter.

Prisen på en Tahiti-perle bestemmes av størrelsen, formen, fargen, tykkelsen på perlemorlaget, overflatens renhet og perlens glans. Tahiti-perlen er blant de vakreste og mest eksklusive perlene i verden.

Anello Pearl øreringer med 12 diamanter.

Perleguide

Ferskvannsperler

Som navnet antyder, dannes ferskvannsperler i ferskvannsmuslinger.

Ferskvannsperler varierer mellom hvite, rosa, lilla, fersken og beige nyanser. De er vanligvis mindre enn South Sea-perler og Tahiti-perler. Tidligere ble ferskvannsperle-muslinger funnet mange steder i verden, ikke minst i Nord-Europa, men på grunn av forurensning og industrialisering ble de praktisk talt utslettet. I dag er Kina den største leverandøren av ferskvannsperler.

Ferskvannsmuslingen produserer perler mye raskere enn Pinctada Margaritifera og Pinctada Maxima, som skaper henholdsvis Tahiti-perler og South Sea-perler.

Ferskvannsperler har vanligvis ikke en donorperle, og hver ferskvannsmusling kan produsere opptil 20 perler. Ferskvannsperler ligger lenger i vannet enn både Tahiti-perler og South Sea-perler, men de krever til gjengjeld mye mindre pleie. Prisen på en ferskvannsperle bestemmes av størrelsen, formen, fargen, tykkelsen på perlemorlaget, overflatens renhet og perlens glans.

Pacific ring med ferskvannsperle

Perleguide

Hva er en kulturperle?

Kulturperler dyrkes i muslinger og østers på perlefarmer over hele verden.

En liten kjerne eller donorperle plasseres ytterst forsiktig inni østersen eller muslingen. Østersene reagerer deretter ved å danne lag av perlemor. Det dannes omtrent ett lag perlemor per dag, og perlen blir tatt ut av østersen når den har 1000 lag eller mer. I løpet av denne perioden blir de passet nøye på og pleiet, siden østersen er et følsomt dyr.

Kulturperler er tilgjengelige i mange forskjellige former, og formen kan kontrolleres under dyrking. Populære former er dråper, hjerter, ovaler og runde.

Hva er japanske perler?

Japanske perler er de opprinnelige dyrkede perlene. De kalles også Akoya-perler. De er saltvannsperler og er vanligvis runde i formen. Når det gjelder farge, finnes de i rosa, hvite og gyldne nyanser.

Japanske perler er mindre i størrelsen enn for eksempel Tahiti-perler, gjerne mellom 6-10 millimeter. Prisen på en Akoya-perle bestemmes av størrelsen, formen, fargen, tykkelsen på perlemorlaget, overflatens renhet og perlens glans.

Delphis Pearl øreringer med ferskvannsperler.

Perleguide

Hva er barokke perler?

Barokke perler har en organisk form. Før i tiden ble de ofte sortert vekk når man skulle lage eksklusive smykker. I dag har vi fått øynene opp for de vakre, ville og naturlige formene på de barokke perlene, og de har blitt veldig ettertraktede.

Populariteten skyldes sannsynligvis det faktum at den barokke formen gjør det mulig å se at den er en ekte perle, slik den ville sett ut hvis den hadde blitt formet av naturen selv.

Grand Ocean armbånd med South Sea-perler.

Perleguide

Hvordan vurderer man en perle?

Verdien på perlen avhenger av syv faktorer:

Størrelsen – jo større, jo bedre
Formen - jo mer symmetrisk, jo bedre
Farge og overtone - verdien av farge og overtone avhenger av etterspørselen
Glans / refleksjon - jo mer refleksjon av lys, jo bedre
Overflatekvalitet - jo færre inneslutninger, jo bedre
Kvaliteten på perlemoren / tykkelsen på perlemorslaget - jo tykkere, jo bedre
Match - perler som matcher hverandre stiger i verdi.

Perleguide

Myter om perler

Arkeologer har funnet perler på bosteder som er omkring 6000 år gamle, så perlen har lenge vært verdsatt av mennesker. Siden det på den tiden ikke var noen logisk forklaring på hvordan noe så vakkert kunne oppstå ut av ingenting, har perler alltid vært myteomspunnet.

En av de vakreste mytene er at perler er gaver fra kjærlighetsgudinnen Afrodite, eller Venus, som hun heter i romersk mytologi. Perlene var små biter av sjarmen hennes som hun delte ut til mennesket. Hun sies å være født ut av havets skum og skal ha steget opp fra havet helt naken, bortsett fra et vakkert perlekjede rundt halsen.

Perlens rene, vakre uttrykk har også betydd at den i mange vestlige kulturer har blitt assosiert med uskyld, og man har gitt den til bruder som bryllupsgave. I Asia har perlen vært forbundet med fruktbarhet og har vært en gave som man ga til nybakte mødre.

Felles for alle myter er imidlertid at perlen har vært ettertraktet i tusenvis av år.

Perleguide

Perler og kunsten

Perler kan sees på mange berømte malerier fordi de har spilt en stor rolle gjennom historien som statussymbol og som myte.

Her sees Botticellis berømte Venus-maleri, hvor Venus selv er perlen i muslingen.

Et annet berømt maleri som viser perlenes betydning som symbol er Johannes Vermeer's "Piken med perleøredobb". Her er den store, naturlige Tahiti-perlen sentrum for maleriet, og den berømte maleren har klart å fange perlens unike glans i en så stor grad at hans samtidige mente han hadde malt den med knust perlemor.

Perleguide

Hvordan vedlikeholder man perler?

I motsetning til edelstener er perlen ikke et mineral, men et organisk produkt. Perler er med andre ord laget av et naturlig materiale, og de krever derfor pleie for å bevare skjønnheten.

Den beste måten å ta vare på perlene på er å bruke dem. Perlene beholder nemlig sin naturlige fuktighet, noe som bidrar til å gi dem deres spesielle glans, når de brukes.

Perler blir født i vannet og tåler derfor ikke lagring på veldig tørre steder. De er heller ikke glade i store temperatursvingninger, noe som kan bidra til å ødelegge perlenes naturlige glans. Så tenk deg om hvis du for eksempel skal på skiferie og tar perlene direkte inn i varmen etter en lang, kald dag i løypene.

Pass på perlene dine:

Bruk perlene dine. Det får dem til å skinne. Oppbevar dem på et mykt sted, slik at de ikke får riper. Vær forsiktig med store temperaturendringer. Vær forsiktig med parfyme og hårspray. Vær forsiktig med såpe og sprit. Rengjør dem med lunkent vann og en myk klut.

Med litt pleie vil perlene dine holde seg vakre til evig tid.

Glory Balance-anheng med South Sea-perle og diamant. Gull 18 K.

Perleguide

Perlesmykker fra Dulong

Hos Dulong elsker vi perler. Perler av forskjellige slag er ofte inkludert i våre smykker og kolleksjoner. Enten som smykkens fokuspunkt eller i samspill med edelsten eller diamant.

Se FLERE PERLER fra Dulong.

Her er et Ocean Pearl-armbånd med vakre barokke Tahiti-perler. Gull 18 K.