Diamantguide

Før du køber en diamant eller et diamantsmykke er det vigtigt at have kendskab til en række begreber, som kan hjælpe dig med at vælge rigtigt.

Først og fremmest bør du kende de 4 C’er. De 4 C’er står for Cut, Colour, Clarity og Carat. Disse 4 vurderingsparametre er anerkendt verden over, og hos Dulong bruger vi naturligvis også de velkendte 4 C’er til at beskrive vores diamanter. 

Dulong har desuden udvidet vurderingen med 2 ekstra C’er, der står for Confidence og Charisma.

I vores Diamantguide finder du svar på nogle af de spørgsmål, som vores kunder oftest stiller om diamanter.

Halo diamantring. Hvidguld 18 K med 17 brillanter. Med sit vintage-look er den klassiske, funklende trestensring med Excellent Cut diamanter en smuk og ikonisk diamantring.

Hvad er diamanter lavet af?

Diamanten er verdens mest eftertragtede sten, men den er skabt af noget så beskedent som kulstof. Naturlige diamanter opstår ved,at kulstof gennem milliarder af år bliver udsat for en voldsom varme og et enormt tryk langt under jordens overflade.

Siden er de via dybe vulkanudbrud blevet båret op mod lyset, hvor vi mennesker har fundet dem. Det voldsomme tryk og den intense varme, som diamanten har været udsat for, gør diamanten til det hårdeste kendte mineral i verden, og en diamant kan derfor udelukkende slibes med en anden diamant. 

Hvordan vurderer man en diamant?

Diamanter er værdifulde, og derfor har man på internationalt plan oprettet et sæt ensrettede regler for, hvordan man vurderer diamanter. På den måde kan man sammenligne diamantpriser på tværs af landegrænser.

Diamanter vurderes som udgangspunkt baseret på det, man kalder de 4 C'er:

Carat (vægt)
Colour (farve)
Clarity (Klarhed)
Cut (Slib)

Glory Trio halskæde med tre brillanter.

Carat

Carat beskriver diamantens vægt.

1 carat = 0,2 gram

Carat er et af de vigtigste elementer i vurderingen af en diamant. Carat er en betegnelse for diamantens vægt, og er dermed med til at bestemme dens værdi. Tommelfingerreglen er nemlig, at jo større end diamant er, desto mere værdifuld er den.

Det er vigtigt ikke at forveksle carat med karat, da det er to forskellige begreber. Vægten på en diamant måles i carat, og må ikke forveksles med karat, der er betegnelsen for gulds lødighed, fx 18 karat guld. 

Kharisma Supernova diamantøreringe med 334 diamanter

Colour

Colour beskriver diamantens farvetone.

De fleste af os genkender den hvide diamant, men diamanter kan have mange forskellige farver og nuancer.

Der er flere forskellige skalaer for vurdering af en diamants farve. De to mest anvendte i Europa og USA er GIA, som er en forkortelse af The Gemmological Institute of America og Scan D.N., som er en forkortelse af Skandinavisk Diamant Nomenklatur.

Den hvide, klassiske diamant har i disse to vurderingssystemer sin egen skala.

Dertil kommer diamanter i fascinerende farver som stålgrå, blå, orange, rød, grøn, brun, pink, lilla og sort. Naturlig farvede diamanter indeholder urenheder og strukturelle fejl, som skaber farven og har derfor tidligere ikke været betragtet som lige så værdifulde som de farveløse hvide diamanter. Der er dog sket et stort holdningsskifte inden for de senere år, og i dag er fx de lyserøde og blå diamanter ekstremt efterspurgte og kostbare. 

Clarity

Clarity beskriver diamantens klarhed.

Der findes såkaldte indeslutninger i stort set alle diamanter, da de er et resultat af stenens naturlige dannelsesproces. Mange af dem er så små, at man kun kan se dem med et forstørrelsesglas. Hvis de er svære at se, hvorfor så overhovedet tale om indeslutninger? Der er fokus på indeslutninger i diamanten, fordi de potentielt kan blokere stenens refleksion og brillans, hvis der er for mange af dem.

Klarheden beskrives på en skala, hvor indeslutningerne i diamanten vurderes efter deres antal, størrelse, placering og synlighed under et forstørrelsesglas, der forstørrer ti gange. Den sjældneste klarhed er Lup Ren.

De fleste af indeslutningerne kan slet ikke ses med det blotte øje. Indeslutningerne bliver normalt kun synlige med det blotte øje i klarhed P. Det er vigtigt at tilføje, at også placeringen af indeslutningerne påvirker vurderingen.

LC: FL-IF FLAWLESS: Lup Ren, ingen indeslutninger
VVS: 1-2 VERY VERY SMALL INCLUSIONS: meget, meget små indeslutninger
VS: 1-2 VERY SMALL INCLUSIONS: meget små inklusioner
SI: 1-2 SMALL INCLUSIONS: små inklusioner
P 1 PIQUE 1: indeslutninger
P 2 PIQUE 2: stærke indeslutninger.
P 3 PIQUE 3: grove indeslutninger.

Luna Loop Diamond øreringe. Guld 18 K med pavé af 36 brillanter.

Cut

Cut beskriver slibningen af diamanten.

En rå diamant er smuk, men det er slibningen, som for alvor bringer det bedste frem i diamanten. Derfor er man også villig til at ofre op mod halvdelen af den kostbare rådiamants vægt, fordi slibningen kompenserer for vægttabet i øget skønhed.

Slibning betyder som udgangspunkt ikke stenens form eller slibningstype, men udelukkende slibningens kvalitet. Kvalitet dækker over proportion og den såkaldte finish. Kvaliteten af disse to faktorer er helt afgørende for resultatet og dermed også diamantens skønhed.

For de fleste diamantkendere er slibningen således det vigtigste, når man vurderer en diamant, men for det utrænede øje er det også noget af det sværeste at vurdere.

Udtrykket Cut er dog efterhånden også blevet betegnelsen for diamantens form, og der findes en række forskellige former.

På billedet vises en række af de mest populære slibninger, eksempelvis Princess Cut, Oval Cut, Heart Cut og Cushion Cut.

Hvad er forskellen på diamant og brillant?

Vi møder tit spørgsmålet, hvad er forskellen på en diamant og en brillant? Det hurtige svar er, at en brillant er en diamant, slebet med det såkaldte ”brilliant cut”, der af kendere betragtes som det smukkeste diamantslib. Ordet "brillant" stammer i øvrigt fra det franske ord brillant og betyder strålende. Et brillantslib består af 57 facetter, der skaber en strålende indre ild i diamanten.

”The brilliant cut” er verdens mest populære og eftertragtede diamantslib, fordi ingen anden slibning skaber den samme stråleglans. Langt de fleste diamanter i vores smykker er derfor også brillanter.

Harmony rosetring med 13 smukke brillantslebne diamanter.

Hvad er briolettediamanter?

Briolettediamanter har en meget smuk, aflang pæreform. Det er en klassisk slibning, vi i disse år har genopdaget, og man fornemmer et fascinerende historisk vingesus over briolettediamanterne, når man betragter den elegante, historiske form. I den victorianske periode var de yderst eftertragtede, og Napoleon Bonaparte gav sin anden kone, Kejserinde Marie Louise, en meget smuk halskæde med netop denne fortryllende form for diamant. Halskæden er udstillet på Smithsonian Museum i dag, hvor alle 263 carat og det imponerende håndværk kan beundres.

Briolettediamanter er særligt velegnede som hængende vedhæng enten på halskæde eller armbånd. Ordet "Briolette" stammer fra fransk og i den oprindelige form betyder ordet "lille tørret blomme". Slibningen er en feminin og raffineret slibning, der smukt reflekterer lyset fra mange vinkler.

Brilliantslib. Det optimale cut

Det oprindelige runde ”brilliant cut” blev udviklet af Marcel Tolkowsky i 1919 og revolutionerede slibningen af diamanter, da man ikke tidligere havde kunnet skabe så kraftfuldt et indre lys i en diamant. Den runde brilliant-slibning består i dag af 57 facetter. Oprindeligt brugte man 58 facetter, og det kalder man i dag ”old cut”.

Til venstre ses den såkaldte ”old cut” og til højre den meget populære moderne ”brilliant cut”.

Dulong har udvidet de 4 C’er med to ekstra C’er, der står for:

– Confidence (tillid til forhandler)
– Charisma (helhedsindtryk) 

Confidence

Tillid og høj faglighed er afgørende, når du køber et diamantsmykke.

Det kan være meget forvirrende at tage stilling til kvaliteten af diamanten, og det kræver øvelse at vurdere en sten på forskellige parametre. Hos Dulong har vi personale, der er uddannet i Antwerpen, og vi anvender kun GIA-certificerede diamanter, når vi udvælger vores større diamanter. Desuden har vi nogle af Danmarks dygtigste guldsmede ansat, så vores diamanter får den plads og ramme, de fortjener.

Der er også et moralsk aspekt i forhold til de såkaldte ”blood diamonds”. Hos Dulong er det derfor vigtigt for os at vide, at vores diamanter stammer fra ordnede forhold. Det sikrer vi os ved at købe diamanter, der leveres i overensstemmelse med FN-konventionen, fra konfliktfrie områder.

Alle diamanter over 0,5 carat fra Dulong kommer med et GIA-certifikat. 

Glory Trio diamantøreringe med 6 brillanter.

Charisma

Charisma dækker over diamantens helhedsindtryk.

De 4 C’er kan fortælle dig noget om den objektive bedømmelse af en diamant, men de kan ikke fortælle dig hele historien om diamanten. Derfor har vi hos Dulong indført et begreb, vi kalder Charisma. Således kan diamanter, der vurderes ens på papiret, være meget forskellige i deres fremtoning i forhold til indeslutningernes placering og udseende.  

Diamanter er naturlige sten med hver deres udtryk, mængde af ild, glimt osv. Hver enkelt sten skal vurderes, og hos Dulong ser vi nok 150 sten for hver 5, vi udvælger.

Det vigtigste for os er at finde de diamanter, som hver især giver vores kunder mest mulig ”value for money”.

Kharisma Diamond øreringe med 10 brillantslebne diamanter. De ikoniske øreringe findes i mange størrelser og udgaver og kan tilføres vedhæng med perler eller ædelsten.

Hvordan vedligeholder man diamanter?

Det er en god idé at rense dine diamantsmykker jævnligt, da der ved dagligt brug vil sætte sig spor af fx sæberester og creme på diamanterne. Det hindrer lyset i at finde vej ind i diamanten, og derved vil diamanten ikke opnå sin optimale brillans og skønhed.

Derfor får du her en lille guide til, hvordan du let og hurtigt kan rense dine diamantsmykker.

Sådan gør du:

Brug en lille skål, så undgår du at tabe ringen i vasken eller afløbet. Diamanter kan tåle opvaskemiddel, som er den mest effektive form for rengøring sammen med en blød børste. Den bløde børste gør det muligt at komme ind i fx hjørner og på undersiden af smykket. Brug til sidst en blød bomuldsklud til at tørre efter, så der ikke sætter sig kalk.

Håndsprit er desuden også en mulighed, da diamanter ikke tager skade af sprit i modsætning til perler og andre ædelsten.

Trinità trestensring i hvidguld 18 K med 3 brillantslebne diamanter

Diamanter fra Dulong

Dulong skaber ikoniske og smukke diamantringe og diamantsmykker, der er både klassiske, rå og glamourøse. Hos Dulong finder du diamantringe og smykker, der kan følge dig hele livet og markere livets store øjeblikke. Vi har samlet vores klassiske diamantsmykker her.

Her ses den fine Eternity diamantring: Eternity er en exceptionel diamantring med funklende Excellent Cut diamanter, som vækker opsigt på enhver kvindes hånd. Mængden af brillanter varierer med ringens størrelse, den mindste kommer med i alt 1,43 ct. diamanter, fattet i 18 karat guld eller hvidguld, som på allersmukkeste vis fremhæver brillanterne.

Andre smykker fra Dulong

Dulong er især kendt for de ikoniske Kharisma øreringe, som findes i mange størrelser og ædelmetaller, i versioner med eller uden brillanter. Her ses de i det eksklusive Kharisma Galaxy design, i guld 18 K med 84 brillantslebne diamanter. De er vist med Heart vedhæng i guld 18 K med diamantpavé, som er ét af vores mange vedhæng til øreringe.

Se hele Kharisma kollektionen her.

Marianne Dulong

”Mange ædelsten er mindst lige så smukke som diamanten, men ingen udstråler helt den samme kraft”