BLIV EN DEL AF VORES UNIVERS

Få nyheder, inspiration, invitationer til events, konkurrencer og skønne tilbud.
Hver måned trækker vi lod om et Dulong-gavekort på 500 kroner blandt alle, der modtager vores nyhedsbrev.

Perleguide

Perlen er en af naturens smukkeste gaver. Den gemmer sig i det dybe vand og fortryller os med sit fascinerende skær af perlemor.

Perlen har gennem hele historien været sagnomspundet.

I Persien troede man, at perler var gudernes tårer, og sagnet lød, at hvis en kvinde bar perler på sin bryllupsdag, ville hendes liv blive uden tårer. Kineserne derimod troede, at en dråbe morgendug fyldt med månens stråler var blevet fanget inde i muslingen.

I dag ved vi, at det er en lille irritation i muslingen, der skaber stor skønhed til glæde os alle. Find svar på dine spørgsmål om perler i Dulongs Perleguide.

Anello Pearl øreringe med ferskvandsperler

Perlearmbånd fra Dulong

Hvordan bliver en naturlig perle skabt?

En naturlig perle skabes, fordi en irritation i form af et sandkorn eller et lille dyr finder vej ind i muslingen eller østersen. Dyrets naturlige forsvarsmekanisme vil herefter begynde at danne lag på lag af perlemor for at indkapsle irritationen. Mange lag senere bliver den reaktion til en perle.

Perler kan opstå i forskellige typer muslinger og østers og findes både i ferskvand og saltvand. I århundreder jagtede man den "perfekte" naturlige perle i de dybe have, indtil man lærte at dyrke perler på en mere sikker måde.

I dag er naturlige perler ekstremt sjældne, hvilket gør dem meget kostbare.

Anello Pearl armbånd med Tahiti perler

Perlekæde

Hvordan dyrker man perler?

Før man opfandt en metode til at dyrke perler, måtte perledykkere med livet som indsats, dykke dybt for at finde de kostbare perler.

Efter mange forsøg rundt om i verden lykkedes det endelig den legendariske Kokichi Mikimoto at udvikle en effektiv form for perledyrkning i Japan i 1920erne. Hans metode var så effektiv, at den stadig bruges den dag i dag mange steder. Mikimoto fandt nemlig ud af, hvordan man kunstigt kunne tilføre den irritation, som skaber perlen og samtidig formå at opretholde et stabilt miljø, hvori østersen kunne overleve og trives i.

At dyrke perler er utroligt svært, fordi både muslinger og østers er meget følsomme dyr, der påvirkes omgående af forurening, uvejr, sygdom, iltmangel og ændringer i temperatur.

Der er i dag flere forskellige måder at dyrke perler på. Eksempelvis kan man dyrke de eftertragtede South Sea perler bl.a. ved at bruge dele fra en Mississippi perle og en donorperle.

Bell vedhæng med ferksvandsperle, guld 18 karat

South sea perler

Hvad er en South Sea perle?

South Sea perler har det tykkeste perlemor i verden. Overfladen er næsten som satin, og glansen er blød. South Sea perler er berømte for at gløde dybt indefra i modsætning til andre perler, der skinner på overfladen. Det betyder ikke, at South Sea perlers glans ikke er stærk, for det er den, men deres glans har bare en ekstra dybde.

Farvemæssigt rangerer South Sea perler fra blåhvide, hvide, cremede og gyldne nuancer med et næsten metallisk skær. Prisen på en South Sea perle afgøres af dens form, størrelse, farve og glans.

South Sea perler dyrkes i Australien, Indonesien og på Phillippinerne. Perlerne dyrkes i forholdsvis store østers, hvilket gør, at South Sea perler kan blive store og imponerende.

South Sea-perler hører til de smukkeste og mest kostbare perler i verden.

Glory Balance vedhæng med South Sea perler og brillianter

Perleøreringe

Hvad er en Tahiti perle?

Tahiti perlen er en saltvandsperle, der dyrkes i vandene omkring Tahiti – som navnet også antyder. Hele 90% af verdens sorte perler kommer fra havet omkring Tahiti.

Tahiti perlen stammer fra den sortlæbede perlemusling, hvis perlemor giver perlerne en vidunderlig, unik mørk glans. De smukke, mørke farver spænder fra sølvgrå til natsort. Men du kan sågar finde Tahiti perler i farvevariationer som fx blå og grøn. Disse blå-grønne varianter kaldes Peacock efter Påfuglens smukke prangende farver. De blå, grønne, røde, brune nuancer, der kan opstå i Tahiti perlen, kaldes overtoner, fordi de er sekundære farver til den underliggende sorte eller grå.

Det er dog de rene grå og sorte Tahiti perler, der er de mest eftertragtede og berømte.

Udover den mørke glans skiller Tahiti perlen sig også ud ved dens form. Du kan således finde barokke, kuglerunde og dråbeformede Tahiti perler i størrelserne fra 8-20 millimeter.

Prisen på en Tahiti perle afgøres af dens form, størrelse, farve og glans, og Tahiti perlen er blandt verdens smukkeste og mest populære perler.

Anello Pearl øreringe med Tahiti perler og brillianter

Hvad er en ferskvandsperle?

Som navnet antyder, dannes ferskvandsperler i ferskvandsmuslinger.

Ferskvandsperler har forskellige nuancer changerende fra hvide, lyserøde, lilla, fersken eller beige nuancer. De er typisk mindre end South Sea perler og Tahiti perler.

Før i tiden fandtes ferskvands perlemuslinger mange steder i verden, ikke mindst i Nordeuropa, men på grund af forurening og industrialisering blev de så godt som udslettede. I dag er Kina den største leverandør af ferskvandsperler. Men også Thailand, Filippinerne, Vietnam, Indien og USA har ferskvandsperleproduktion.   

Nogle arter af ferskvandsmuslinger er så sejlivede, at de kan blive 150 år. Det er ikke ualmindeligt for en ferskvandsperle at tilbringe 5-7 år i muslingen, før den er klar til at forlade sin vært. 

Prisen på en ferskvandsperle afgøres af dens form, størrelse, farve og glans

Pacific ring med stor ferskvandsperle, guld 18 Karat.

Ring med perle

Hvad er en kulturperle?

Kulturperler dyrkes i muslinger efter et menneskelige indgreb. En perlemorskugle indopereres således i en musling, som derefter lever i net i havet omkring halvandet år. I den periode passes og plejes de omhyggeligt, da muslingen er et sart dyr. Efter halvandet år høstes perlen.

Kulturperler fås i mange forskellige former, og formen kan styres under dyrkningen. Populære former er dråber, hjerter, ovaler og runde. Farveskalaen i perlerne bevæger sig fra blændende naturhvid over de gyldne, røde, og pink toner. 

Hvad er Japanske perler?

Japanske perler er de oprindelige dyrkede perler og kaldes også for Akoya perler. De er saltvandsperler og typisk runde i formen. Farvemæssigt rangerer de fra lyserød, hvid til gyldne.

Japanske perler er mindre i størrelsen end fx Tahiti-perler og ligger størrelsesrummet mellem 6-10 millimeter. Prisen på Akoya perler afgøres af dens form, størrelse, farve og glans

Delphis perleøreringe med ferskvandsperler

armbånd med perler

Hvad er barokke perler?

Mange af de smukke perler, du kan finde i smykkebutikker, er perfekte og runde. Sådan ser de færreste helt naturlige perler ud, og det perfekte udseende skyldes da også, at perledyrkeren har skubbet perlen forsigtigt under dannelsesprocessen.

Barokke perler har en mere organisk form og blev tidligere frasorterede. I dag har vi fået øjnene op for de flotte, vilde, naturlige former i de barokke perler, og de er blevet meget eftertragtede.

Populariteten skyldes, at den barokke form gør, at man kan se, at det er en ægte perle, som den ville have set ud, hvis den var formet af naturen selv.

Grand Ocean armbånd med barokke ferskvandsperler

Perlering fra Dulong

Hvordan vurderer man en perle?

Perler vurderes typisk ud fra deres form, størrelse, farve og glans baseret på en skala, der går fra A til AAA. AAA er den højeste kvalitet.

Perlernes overflade og perlemor kan dog også indgå i bedømmelsen som vist i dette skema.

Skalaen har det traditionelle synspunkt, at den optimale perle er kuglerund. 

Hos Dulong har vi en lang tradition for at skabe smykker med perler. Vi uddanner vores personale og guldsmede i perler baseret på undervisning fra det anerkendte International Gemological Institute i Antwerpen. På den måde kan vi sikre vores kunder smukke perler, der kan følge dem hele livet.

Perlering

Myter om perler

Arkæologer har fundet perler på bosteder, der er omkring 6000 år gamle, så perlen har længe været værdsat af mennesket. Og da man dengang ikke havde en logisk forklaring på, hvordan noget så smukt kunne opstå ud af ingenting, har myterne fulgt perlen altid.

En af de smukkeste myter er, at perler er gaver fra kærlighedsgudinden Afrodite eller Venus, som hun hedder i den romerske mytologi. Perlerne var små stykker af hendes charme, som hun delte ud til mennesket. Hun skulle efter sigende været født ud af havets skum og være steget op af havet, komplet nøgen bortset fra en smuk perlekæde om halsen.

Perlens rene, smukke udtryk har ligeledes gjort, at den i mange vestlige kulturer har været forbundet med uskyld, og man har givet den til brude i bryllupsgave. I Asien har perlen været forbundet med fertilitet og har været en gave, man gav til nye mødre.

Fælles for alle myter gælder dog, at perlen har været eftertragtet i tusinder af år.

Glory ring med Tahiti perler og brilliant

Perler

Perler og kunsten

Perler kan ses på mange berømte malerier, fordi den har spillet en stor rolle gennem historien som statussymbol og som myte.

Her ses Botticellis berømte Venus-maleri, hvor Venus selv er perlen i muslingen.

Et andet berømt maleri, der viser perlens betydning som symbol, er Johannes Vermeers ”Pigen med perleørering”.  Her er den store, naturlige Tahiti-perle maleriets centrum, og den berømte maler har formået at fange perlens unikke glans i sådan grad, at hans samtidige mente, at han havde malet den med knust perlemor.

South Sea perle

Hvordan vedligeholder man perler?

I modsætning til ædelsten er perlen ikke et mineral, men et organisk produkt. Perler er med andre ord lavet af et naturligt materiale, og de kræver pleje for at bevare deres skønhed. Heldigvis er pleje og rengøringen af ferskvandsperler relativ nemt og simpelt.

Det allerbedste råd om perler er, at du plejer dem bedst ved at bære dem. Perlerne bevarer nemlig deres naturlige fugtighed, som er med til at give dem deres særlige glans, når de bliver båret.

Perler er født i vandet, og de tåler derfor ikke at blive opbevaret meget tørre steder. De er heller ikke glade for store temperatur-svingninger som kan være med til at ødelægge perlernes naturlig glans. Så tænk dig godt om, hvis du fx skal på skiferie og tager perler direkte ind i høj varme efter en lang, kold dag på løjperne.

Pas på dine perler:

Bær dine perler.  Det får dem til at funkle.  Opbevar dem blødt, så de ikke får ridser. Pas på med store temperaturskift. Pas på med parfume og hårlak. Pas på med sæbe og sprit. Rengør dem med lunken vand og en blød klud

Perlearmbånd

Flere perlesmykker fra Dulong

Hos Dulong elsker vi perler. Perler af forskellige slags indgår ofte i vores smykker og kollektioner. Enten som smykkets fokuspunkt eller i samspil med ædelsten eller diamant.

Se flere perler fra Dulong. Her er Ocean Pearl armbånd med barokke Tahiti perler, guld 18 Karat