Perleguide

Perler er en gave fra naturen. De bliver skabt nede i havets rolige, mørke dyb og bliver så hentet op som små mirakler fulde af lys.

Perlen har gennem hele historien været sagnomspundet.

I Persien troede man, at perler var gudernes tårer, og sagnet lød, at hvis en kvinde bar perler på sin bryllupsdag, ville hendes liv blive uden tårer. Kineserne derimod troede, at en dråbe morgendug fyldt med månens stråler var blevet fanget inde i muslingen.

I dag ved vi, at det er en lille irritation i muslingen eller østersen, der skaber stor skønhed til glæde for os alle. 

Læs med og find svar på dine spørgsmål om perler i Dulongs Perleguide.

Twinkle Pearl øreringe med ferskvandsperler og 2 brillianter. Guld 18 K 

Naturlige perler

En naturlig perle skabes, fordi en irritation i form af et sandkorn eller et lille dyr finder vej ind i muslingen eller østersen. Dyrets naturlige forsvarsmekanisme vil herefter begynde at danne lag på lag af perlemor for at indkapsle irritationen. Mange lag senere bliver den reaktion til en fascinerende perle.

Perler kan opstå i forskellige typer muslinger og østers og findes både i ferskvand og saltvand. I århundreder jagtede man den "perfekte" naturlige perle i de dybe have, indtil man lærte at dyrke perler på en mere sikker måde.

I dag er naturlige perler ekstremt sjældne, hvilket gør dem meget kostbare.

Ocean armbånd med Tahitiperler. Guld 18 K

Hvordan dyrker man perler?

Før man opfandt en metode til at dyrke perler, måtte perledykkere med livet som indsats dykke dybt for at finde de kostbare perler.

Efter mange forsøg lykkedes det den legendariske Kokichi Mikimoto at udvikle en effektiv form for perledyrkning i Japan i 1920'erne. Hans metode var så effektiv, at den stadig bruges den dag i dag. Mikimoto fandt nemlig ud af, hvordan man kunstigt kunne tilføre den irritation, som skaber perlen. 

At dyrke perler er utroligt svært, fordi både muslinger og østers er meget følsomme dyr, der påvirkes omgående af forurening, uvejr, sygdom, iltmangel og temperatur. Perleproduktion er på den måde med til at påvirke de producerende lande til at bevare et sundt vandmiljø.

Der er i dag flere forskellige måder at dyrke perler på. Eksempelvis kan man dyrke de eftertragtede South Sea-perler ved at slibe små donorperler og herefter pode Pinctada Maxima-østersen og på den måde skabe en South Sea-perle.

Grand Piccolo Marina armbånd, guld 18 K med ferskvandsperler

South Sea-perler

South Sea-perler skinner næsten som satin, og glansen er blød. South Sea perler er berømte for at gløde dybt inde fra i modsætning til fx ferskvandsperler, der har et mere klart og overfladisk skær.

Farvemæssigt rangerer South Sea-perler fra blåhvide, hvide, cremede og gyldne nuancer med et næsten metallisk skær. Prisen på en South Sea-perle afgøres af dens størrelse, form, farve, perlemorlagets tykkelse, overfladens renhed og perlens glans.

South Sea-perler dyrkes i Australien, Indonesien og på Fillippinerne. Perlerne dyrkes i forholdsvis store østers kaldet Pinctada Maxima, hvilket gør, at South Sea-perler kan blive meget store og imponerende. 

En østers skal plejes og passes i 18 måneder, før perlen er klar til at blive taget ud. Østersen har på det tidspunkt spundet mere end tusind lag perlemor om perlens kugleformede kerne.

South Sea-perler hører til de smukkeste og mest kostbare perler i verden.

Unika Balance vedhæng, guld 18 K med South Sea-perler og brillanter.

Tahitiperler

Tahitiperlen er en saltvandsperle, der dyrkes i vandene omkring Tahiti – som navnet også antyder. Hele 90% af verdens sorte perler bliver handlet fra Tahiti.

Tahitiperlen stammer fra den sortlæbede østers, Pinctada Margaritifera, hvis perlemor giver perlerne en vidunderlig, unik mørk glans. De smukke, mørke farver spænder fra sølvgrå til natsort. Karakteristisk er også, at Tahitiperler har farvevariationer som fx blå og grøn. Disse blå-grønne varianter kaldes Peacock efter påfuglens smukke prangende farver. De blå, grønne, røde, brune nuancer, der kan opstå i Tahitiperlen, kaldes overtoner, fordi de er sekundære farver til den underliggende sorte eller grå.

Du kan finde barokke, kuglerunde og dråbeformede Tahitiperler, typisk i størrelserne fra 8-20 millimeter. 

Prisen på en Tahitiperle afgøres af dens størrelse, form, farve, perlemor-lagets tykkelse, overfladens renhed og perlens glans. Tahitiperlen er blandt verdens smukkeste og mest eksklusive perler.

Piccolo Moonlight armbånd med Tahitiperler. Guld 18 K

Ferskvandsperler

Som navnet antyder, dannes ferskvandsperler i ferskvandsmuslinger.

Ferskvandsperler changerer fra hvide, lyserøde, lilla, fersken eller beige nuancer. De er typisk mindre end South Sea-perler og Tahitiperler.

Før i tiden fandtes ferskvandsperlemuslinger mange steder i verden, ikke mindst i Nordeuropa, men på grund af forurening og industrialisering blev de så godt som udslettet. I dag er Kina den største leverandør af ferskvandsperler. 

Ferskvandsmuslingen producerer perler langt hurtigere end Pinctada Margaritifera og Pinctada Maxima, som skaber henholdsvis Tahitiperler og South Sea-perler.

Ferskvandsperler har normalt ikke en donorperle, og hver ferskvandsmusling kan producere op til 20 perler. Ferskvandsperler ligger længere i vandet end både Tahitiperler og South Sea-perler, men de kræver til gengæld langt mindre pasning. Prisen på en ferskvandsperle afgøres af dens størrelse, form, farve, perlemorlagets tykkelse, overfladens renhed og perlens glans.

Pacific ring med ferskvandsperle. Stor, guld 18 K

Hvad er en kulturperle?

Kulturperler dyrkes i muslinger og østers på perlefarme rundt om i verden.

En lille kerne eller donorperle placeres yderst forsigtigt i østersen eller muslingen. Østersen reagerer herefter ved at danne lag af perlemor. Der dannes omkring et lag af perlemor om dagen, og perlen tages ud af østersen, når den når 1000 lag eller mere. Under denne periode passes og plejes de omhyggeligt, da østersen er et sart dyr.

Kulturperler fås i mange forskellige former, og formen kan styres under dyrkningen. Populære former er dråber, hjerter, ovaler og runde. 

Hvad er japanske perler?

Japanske perler er de oprindelige dyrkede perler og kaldes også for Akoyaperler. De er saltvandsperler og typisk runde i formen. Farvemæssigt rangerer de fra lyserød, hvid til gyldne.

Japanske perler er mindre i størrelsen end fx Tahitiperler og ligger i størrelsesrummet mellem 6-10 millimeter. Prisen på en Akoyaperle afgøres af dens størrelse, form, farve, perlemorlagets tykkelse, overfladens renhed og perlens glans.

Delphis Pearl øreringe med ferskvandsperler. Sølv

Hvad er barokke perler?

Barokke perler har en organisk form, og før i tiden blev de ofte frasorteret i sammenhæng med eksklusive smykker. I dag har vi fået øjnene op for de flotte, vilde, naturlige former i de barokke perler, og de er blevet meget eftertragtede. 

Populariteten skyldes måske nok, at den barokke form gør, at man kan se, at det er en ægte perle, som den ville have set ud, hvis den var formet af naturen selv.

Ocean Trio øreringe med barokke ferskvandsperler. Guld 18 K

Hvordan vurderer man en perle?

Perlens værdi afhænger af syv faktorer:

Størrelsen – jo større jo bedre
Formen – jo mere symmetrisk jo bedre
Farven og overtone – værdien af farve og overtone afhænger af efterspørgslen 
Glans/refleksion – jo mere refleksion af lys jo bedre
Overfladekvalitet – jo færre inklusioner jo bedre
Perlemorskvalitet/tykkelsen af perlemorslaget – jo tykkere jo bedre
Match – perler, der matcher hinanden, stiger i værdi.

Myter om perler

Arkæologer har fundet perler på bosteder, der er omkring 6000 år gamle, så perlen har længe været værdsat af mennesket. Og da man dengang ikke havde en logisk forklaring på, hvordan noget så smukt kunne opstå ud af ingenting, har myterne fulgt perlen altid.

En af de smukkeste myter er, at perler er gaver fra kærlighedsgudinden Afrodite eller Venus, som hun hedder i den romerske mytologi. Perlerne var små stykker af hendes charme, som hun delte ud til mennesket. Hun skulle efter sigende været født ud af havets skum og være steget op af havet, komplet nøgen bortset fra en smuk perlekæde om halsen.

Perlens rene, smukke udtryk har ligeledes gjort, at den i mange vestlige kulturer har været forbundet med uskyld, og man har givet den til brude i bryllupsgave. I Asien har perlen været forbundet med fertilitet og har været en gave, man gav til nye mødre.

Fælles for alle myter gælder dog, at perlen har været eftertragtet i tusinder af år.

Perler og kunsten

Perler kan ses på mange berømte malerier, fordi den har spillet en stor rolle gennem historien som statussymbol og som myte.

Her ses Botticellis berømte Venus-maleri, hvor Venus selv er perlen i muslingen. Det fortryllende maleri kan ses på Le Gallerie Degli Uffizi i Firenze i Italien.

Ovenfor ses et andet berømt maleri, der viser perlens betydning som symbol, nemlig Johannes Vermeers ”Pige med perleørering”.  Her er den store, naturlige Tahitiperle maleriets centrum, og den berømte maler har formået at fange perlens unikke glans i sådan grad, at hans samtidige mente, at han havde malet den med knust perlemor. Maleret af Vermeer er udstillet i Haag på Mauritshuis.

Hvordan vedligeholder man perler?

I modsætning til ædelsten er perlen ikke et mineral, men et organisk produkt. Perler er med andre ord lavet af et naturligt materiale, og de kræver derfor pleje for at bevare deres skønhed. 

Den bedste måde at pleje dine perler på er ved at bære dem. Perlerne bevarer nemlig deres naturlige fugtighed, som er med til at give dem deres særlige glans, når de bliver båret.

Perler er født i vandet, og de tåler derfor ikke at blive opbevaret meget tørre steder. De er heller ikke glade for store temperatur-svingninger som kan være med til at ødelægge perlernes naturlig glans. Så tænk dig godt om, hvis du fx skal på skiferie og tager perler direkte ind i høj varme efter en lang, kold dag på løjperne.

Pas på dine perler:

Bær dine perler. Det får dem til at funkle. Opbevar dem blødt, så de ikke får ridser. Pas på med store temperaturskift. Pas på med parfume og hårlak. Pas på med sæbe og sprit. Rengør dem med lunken vand og en blød klud. 

Med en smule pleje vil dine perler holde sig smukke for evigt.

Piccolo Marina halskæde i guld 18 K med ferskvandsperler

Perlesmykker fra Dulong

Hos Dulong elsker vi perler. Perler af forskellige slags indgår ofte i vores smykker og kollektioner. Enten som smykkets fokuspunkt eller i samspil med ædelsten eller diamant.

Se alle vores smykker med perler her.

Store Globe vedhæng med ferskvandsperler, vist på Kharisma øreringe.